Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η κυρία Λαγκάρντ επισήμανε ότι το 2012 πρέπει να είναι χρονιά θεραπείας

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Λαγκάρντ: Πολιτική δέσμευση για το ομόλογο
"Ακόμη και η πολιτική δέσμευση για την έκδοση κοινού ομολόγου, χωρίς καν την εφαρμογή, θα βοηθούσε να πειστούν οι αγορές για την μελλοντική βιωσιμότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης", τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο Βερολίνο.


Η κυρία Λαγκάρντ επισήμανε ότι το 2012 πρέπει να είναι χρονιά θεραπείας, επανέλαβε δε σχετική ρήση του Ιπποκράτη: "Η θεραπεία είναι ζήτημα χρόνου, αλλά πολλές φορές είναι και ζήτημα ευκαιρίας".


Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέδειξε ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση της Ευρωζώνης την ανάληψη των κινδύνων από το σύνολο των κρατών-μελών, προκειμένου η κρίση μιας χώρας να μην απειλεί ολόκληρη την ζώνη.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερου προστατευτικού τείχους για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη εσωτερική ολοκλήρωση.

Απέδωσε μάλιστα την κρίση στην "ατελή ολοκλήρωση" και τάχθηκε κατά των οριζόντιων περικοπών στους εθνικούς προϋπολογισμούς, καθώς αυτή η πρακτική, όπως είπε, αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.

"Κάποιες χώρες έχουν, πράγματι, πολλά ακόμη να κάνουν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την προοπτική ανάπτυξης. Γι΄αυτό, είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά, όπως δείχνει η εμπειρία, η δημοσιονομική σταθερότητα εξαρτάται, τελικά, από την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη", πρόσθεσε.

Ιταλία - Ισπανία
Αναφερόμενη ωστόσο στην Ιταλία και την Ισπανία, σημείωσε ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους και δεν θα πρέπει να οδηγηθούν σε κρίση φερεγγυότητας εξαιτίας του υψηλού κόστους χρηματοδότησης αυτού του χρέους.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική για το μέλλον, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι η σημερινή πρόκληση αφορά την σωτηρία της παγκόσμιας οικονομίας. Επανέλαβε την προειδοποίησή της για τον κίνδυνο μιας κρίσης στα πρότυπα αυτής του 1930 και χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβε τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη ως σημαντικά, αλλά αποσπασματικά τμήματα μιας συνολικής λύσης.

Ζήτησε την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια η ανάγκη χρηματοδότησης θα ανέλθει, παγκοσμίως, στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ θα καταφέρει να εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Ξέρω ότι και οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι κάνουν λάθος. Αλλά οι αισιόδοξοι είναι πιο χαρούμενοι", είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιφυλακτικότητα των μελών του Ταμείου να συμβάλουν περαιτέρω.

«Οχι» από Αυστρία και Λουξεμβούρο στην ενίσχυση των ταμείων αρωγής
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, δύο από τις συνολικά τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν ακόμη την ανώτερη βαθμολογία των "τριών Α" στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, απέρριψαν σήμερα την έκκληση που έκανε νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ταμείων αρωγής.

"Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πορεία. Φυσικά, όσο περισσότερα χρήματα διαθέτει το ταμείο, τόσο ισχυρότερη θα είναι η προστασία. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να ρίχνουμε χρήματα σε αυτά τα ταμεία διάσωσης επ' άπειρον", είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν.

"Ήδη υπάρχουν πολλές χώρες που δεν είναι πλέον σε θέση να βάλουν περισσότερα χρήματα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)", είπε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, αναφερόμενη στο νέο ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ από τον προσεχή Ιούλιο. "Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, όμως θα είναι δύσκολο να διευρύνουμε διαρκώς αυτά τα ταμεία διάσωσης", πρόσθεσε η υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου